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Título : NUTRICIÓN Y Bacillus subtilis EN EL CONTROL DE MARCHITAMIENTO POR Fusarium spp. EN TOMATILLO (Physalis ixocarpa B.) EN SINALOA
Autor : CASTILLO RODRIGUEZ, OMAR
Palabras clave : Bacillus subtilis
Fusarium spp.
TOMATILLO
Physalis ixocarpa B.
Fecha de publicación : 11-dic-2011
Resumen : In the last years Sinaloa have limitation in the rind tomato production due certain kind of illness as withered or shed of the plants that are hazardous by pathogenic of the soil, mainly mushrooms of the genus Fossarium spp. which up to ocasion loss since a 30% until the total loss or the culture. This work was made with a efficient management of the fertilization in the production of the tomatillo. This work was made in three steps 1) laboratory trial 2) winter test quarters 3) field experiment. The first objective was to isolate the bacterium of the Bacillus spp. and made an antagonism test of the isolate bacterium and those who exist in a little bank in the Nutrición vegetal laboratory against the mushroom rootstalk (F. oxysporum and F. solani), a total of 50 Bacillus sp. isolate were selected that presented a great inhibition halo against each one of the previously mentioned mushroom; the five better isolates were consider as effectives for each mushroom which were proved in a winter quarters were a promoter effect of growing were observed in the plants treated with Bacillus spp in appearance with the wideness, in the variables: plant height, flowers number per plant, root volume and foliage dry weight. The field experiment was made in Juan José Rios city, in the experimental field INIFAP, the isolate Bacillus 35 were prove (for F. oxysporum) and Bacilus 31 (for F. solani), a experimental design were used with hazard blocks in a total of eight treatments two different supply of fertilization Calcium nitrate (NO3) and ammonium sulfate (NH4) 2SO4. To a estimate the effectiveness of treatments is estimated fruit yield in only two cuts on January 19 and February 8, 2011.
Descripción : En los últimos años Sinaloa ha tenido limitación en la producción de tomate de cascara, debido a enfermedades como la marchitez o secadera de las plantas, ocasionada por patógenos del suelo, principalmente por hongos del género Fusarium, los cuales ocasionan perdidas hasta del 100%. Este trabajo se realizó con el objetivo de encontrar una alternativa biológica de control de secadera y efectuar un manejo eficiente de la fertilización en la producción de tomatillo. El trabajo se efectuó en laboratorio, invernadero y campo. El primer objetivo obtener aislados del género Bacillus y someterlos a pruebas de antagonismo, junto con un grupo de cepas del Laboratorio de Nutrición Vegetal, a pruebas de antagonismo contra los hongos F. oxysporum y F. solani. Se probaron un total de 50 aislados de Bacillus spp, se seleccionarón los que presentaron un mayor halo de inhibición contra cada uno de los hongos mencionados. Los cinco aislados que más inhibieron a Fusarium oxyspoum fueron: B.47, B.35 B.31, B.45, B.14. y a Fusarium solani: B.47, B.16, B.31, B.22, B.26, estos se probaron en invernadero, en donde se observó un efecto promotor de crecimiento de las plantas tratadas con (B.35 y B.31). El experimento en campo se realizó en el campo Experimental Valle del Fuerte (INIFAP), fue en donde se probarón los aislados Bacillus 35 (Contra F. oxysporum) y Bacillus 31 (Contra F. solani). Se utilizó un diseño experimental con bloques al azar con un total de ocho tratamientos, consistentes en dos fuentes de fertilización: nitrato de calcio Ca (NO3) y sulfato de amonio (NH4) 2SO4. Para estimar la eficacia de los tratamientos se estimó el rendimiento de frutos, en dos únicos cortes el día 19 de enero y 8 de febrero del 2011.
URI : http://www.repositoriodigital.ipn.mx/handle/123456789/15778
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