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Título : Evaluación de los Factores Responsables de la Decoloración del Licor de Almendras Denominado Tipo “Amaretto”
Autor : Dra. González Jasso, Eva
Dr. Pless Elling, Reynaldo Carlos
M.E.S. Castañeda Olivares, Felipe
Palabras clave : Licor
Almendras
Amaretto
Fecha de publicación : 6-abr-2011
Resumen : Studies on the color loss in an amaretto-type liqueur under controlled light conditions showed a clear dependence of the decoloration rate on the light intensity, and complete color stability in the absence of light. The principal sweetener used in the preparation of the liqueur strongly affected the rate of color loss under irradiation, color stability being much greater for the formulations containing sucrose or no added sweetener instead of fructose 42. These differences were more pronounced in experiments conducted with chemically well defined mixtures which contained either of the two azo dyes used in the coloration of the Amaretto, tartrazine and Allura Red, and various alternative sweeteners, in 28% (v/v) ethanol solution: D-fructose and, to a lesser extent, D-glucose, at concentrations of 14% (w/v), were effective in bringing about photodecoloration, while no color loss was detected in the presence of sucrose, or in the absence of any added sugar. The results are interpreted in terms of a redox reaction of reducing sugars with the diarylazo compounds, the function of the light being the conversion of the azo compound from the predominant trans configuration to the cis configuration, which on geometric grounds lends itself better to a concerted, cyclical redox reaction with the reducing sugar. The results of this work show that the use of high-fructose syrup cannot be automatically extended to all food systems, as some interactions may cause undesirable side effects.
Descripción : Se llevó a cabo un estudio de la pérdida de color en un licor tipo Amaretto bajo condiciones controladas de luz, demostrándose un claro efecto de la irradiancia sobre la tasa de decoloración y una completa estabilidad del color en ausencia de luz. La identidad del edulcorante principal es determinante para la tasa de decoloración bajo irradiación, observándose una persistencia del color en las formulaciones sin edulcorante o endulzadas con sacarosa en lugar de Fructosa 42. Estas diferencias fueron más marcadas en experimentos con mezclas que fueron químicamente definidas, las cuales contenían Tartrazina o Allura Red, con varios edulcorantes alternativos, en una solución de etanol 28% (v/v); a concentraciones de 14% (p/v), D-fructosa o D-glucosa causaron fotodecoloración, mientras que no se observó pérdida de color en presencia de sacarosa o en ausencia de cualquier azúcar añadido. Una posible interpretación de los resultados es en términos de una reacción redox de azúcares reductores con los compuestos azoicos, con la luz favoreciendo la conversión del compuesto azoico de la configuración predominante trans a la configuración cis, la cual se presta mejor a la reacción concertada y cíclica con el azúcar reductor. Los resultados demuestran que el uso de jarabe de fructosa como edulcorante no puede ser automáticamente extensivo a todos los sistemas alimenticios, pues se demuestra que algunas interacciones provocan efectos secundarios indeseables.
URI : http://www.repositoriodigital.ipn.mx/handle/123456789/12578
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